dimarts, 1 d’octubre del 2013

August


Aquesta escultura és una obra que es troba al MNAC de Barcelona, dins de l'època del Renaixement i el Barroc. Està datada al primer terç del segle XVI, entre l'any 1515 i 1521. L'autor és diu Pietro Urbano, i va viure entre les ciutats de Roma i Florència.

El mètode en el que ha estat feta aquesta obra, és la talla en marbre, és a dir que és un tipus de tècnica dins del grup de tècniques sostraients. La tipologia de l'escultura és de relleu, i es pot considerar baix relleu, ja que no sobresurt gaire del que és la resta del marbre.
Té una estructura vertical que li dona més dinamisme, encara que l'escultura es tracta només del coll cap amunt, és a dir, del cap.
De la proporció no és pot dir molta cosa perque no es veu el cos sencer, però si que es pot dir que la mesura del cap es proporcional a la de la corona, o a la del coll. Com que és un retrat, la mida del cap és proporcional amb la resta del marbre.
La llum de l'escultura és llum pròpia, son les ombres que creen els “plecs” de la mateixa roba dibuixada. Hi ha més ombres en la part esquerra del dibuix.
El punt de vista només pot ser frontal, si mires l'escultura per darrere es veurà el marbre llis.
Com a expressió del dibuix, sembla que el protagonista estigui mirant alguna cosa fixament, o potser pensant. És una obra monocromàtica, perque no hi ha cap color més que el del mateix marbre. 

Es tracta d'un retrat d'August, i aquest mateix nom que li dona títol. August va ser el successor de Juli Cèsar i el primer emperador romà.

Escultura d'August, amb nom d'August, realitzada per Pietro Urbano el primer terç del segle XVI. Imatge extreta de la pàgina web www.mnac.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada